Project Description

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

2η Καλλιτεχνική Διαδρομή 2021

(11 Δεκεμβρίου 2021)

Θέατρο «Βαβυλωνία» στη Μονή Λαζαριστών

Μουσείο Ψευδαισθήσεων στα Λαδάδικα

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) στις 15:00 το Σάββατο στις 11-12-2021.

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και επισκεπτόμαστε το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων στα Λαδάδικα, το συναρπαστικό κόσμο των ψευδαισθήσεων που θα εξιτάρει τις αισθήσεις μας και θα μας εντυπωσιάσει. Είμαστε σίγουροι πως θα βιώσετε μια αξέχαστη, μοναδική, ενδιαφέρουσα οπτική, σωματική και εκπαιδευτική εμπειρία διασκεδάζοντας με αμέτρητες, οπτικές, διαδραστικές και φωτογραφικές ψευδαισθήσεις! Θα απολαύστε την ενδιαφέρουσα ξενάγησή μας και τη συλλογή με τα ολογράμματα. Πρόκειται για μια ευφυή και παιχνιδιάρικη υπενθύμιση ότι η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο, συχνά, δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση!

Θα διανύσουμε την Περιστρεφόμενη Σήραγγα (Vortex Tunnel), που θα μας ξετρελάνει και θα μας κάνει να νιώσουμε πως όλα γύρω μας γυρίζουν ενώ θα βρισκόμαστε σε μια στερεή και επίπεδη επιφάνεια! Θα δούμε τα πάνω κάτω στο Περιστρεφόμενο Δωμάτιο (Upside Down Room), θα απελευθερωθούμε στο Δωμάτιο του Απείρου (Infinity Room), θα αψηφήσουμε τους νόμους της βαρύτητας και των διαστάσεων και θα βγάλουμε πολλές φωτογραφίες σε ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΗ ΠΟΖΑ! Μέσα από διασκεδαστικά και εντυπωσιακά τεχνάσματα θα μάθουμε πολλά για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιστήμη και θα κατανοήσουμε γιατί τα μάτια μας βλέπουν πράγματα που ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να καταλάβει!!!

Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων στην Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει έναν χώρο κατάλληλο για κοινωνικές και ψυχαγωγικές περιηγήσεις στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που ενθουσιάζει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Στη συνέχεια, καφεδάκι και παρακολούθηση του κορυφαίου θεατρικού έργου του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου, «Βαβυλωνία», σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου  στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Η Παράσταση
Στη λοκάντα ενός Χιώτη, στο Ναύπλιο το 1827, ένας Αρβανίτης τραυματίζει έναν Κρητικό και εξαφανίζεται. Το περιστατικό συμβαίνει μετά την επιτυχημένη έκβαση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την ώρα που Έλληνες από διαφορετικά μέρη, έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο και γιορτάζουν τη νίκη. Ένας αστυνόμος προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση αλλά οι παράξενες ντοπιολαλιές θολώνουν τα γεγονότα με αποτέλεσμα οι ανακρίσεις να οδηγηθούν σε φιάσκο.

Ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος έγραψε τη Βαβυλωνία το 1836. Με φόντο το επίκαιρο για την εποχή του γλωσσικό ζήτημα, δημιούργησε ένα έργο που έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των τοπικών διαλέκτων και την έλλειψη μιας ενιαίας μορφής προφορικού λόγου. Ο συγγραφέας θέλησε «τὴν λυπηρὰν αὐτὴν κατάστασιν» να τη μετατρέψει σε κωμωδία με στόχο να παροτρύνει το κοινό στη διάδοση της παιδείας και να αναδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενιαίας νεοελληνικής γλώσσας. Οι λεκτικές παρεξηγήσεις που οδηγούν σε διαπληκτισμούς αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της λαϊκής κωμωδίας· στη Βαβυλωνία αναδεικνύονται σε κομβικό άξονα του κειμένου.  Σε μια Ελλάδα ανομοιογένειας που πασχίζει να αναστηθεί σε κράτος, κουβαλώντας κατάλοιπα του οθωμανικού ζυγού, αρχαιοελληνικές περγαμηνές, ιταλικές επιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες που ανέπτυξε ο κόσμος της σε απομονωμένες περιοχές, όπου η αμάθεια, η γραφειοκρατία της διοίκησης, ο λογιοτατισμός και η έλλειψη συνοχής την ταλανίζουν, οι Έλληνες θα βρουν μετά από ανατροπές και παρεξηγήσεις που το «γλωσσικό ζήτημα» δημιουργεί, τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας.

Συντελεστές του έργου:

Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος
Σκηνικά- Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος
Χορογράφος: Γιώργος Σοφιανίδης
Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος (Ανατολίτης), Κοσμάς Ζαχάρωφ (Αστυνόμος), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Λογιότατος), Κώστας Ίτσιος (Πελοποννήσιος), Ηλίας Μπερμπέρης (Χιώτης), Δημήτρης Παλαιοχωρίτης (Λοκαντιέρης), Αλέξανδρος Μούκανος (Αρβανίτης), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Κρητικός), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κύπριος), Λευτέρης Λιθαρής (Γραμματέας αστυνόμου), Γιώργος Σφυρίδης (στρατιώτης).

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 35 ευρώ (Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο & κεράσματα μέσα στο λεωφορείο και το εισιτήριο για το Μουσείο και το Θέατρο). Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας. Επιτρέπονται μόνο όσοι έχουν κάνει εμβόλιο και έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 1/12/2021

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Ζαχαρία Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών τηλ.: 6996235690 & 6942062499