Project Description

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

1η Καλλιτεχνική Διαδρομή 2022

(9 Απριλίου 2022)

Θέατρο «Παγίδα» στο Θέατρο Αριστοτέλειο

Έκθεση Loustas – Πορτρέτα

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) στις 15:00 το Σάββατο στις 9-04-2022.

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και επισκεπτόμαστε την Έκθεση “Loustas Πορτρέτα” στον υπέροχο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης Casa Bianca που θα εξιτάρει τις αισθήσεις μας και θα μας εντυπωσιάσει. Είμαστε σίγουροι πως θα βιώσετε μια αξέχαστη, μοναδική, ενδιαφέρουσα οπτική και εκπαιδευτική εμπειρία απολαμβάνοντας αμέτρητες, οπτικές, διαδραστικές απεικονίσεις!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

Μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Κώστα Λούστα -ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της πόλης αλλά και της Ελλάδας- ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση με τίτλο “Loustas – Πορτρέτα” περιλαμβάνει 50 αντιπροσωπευτικά έργα από τη σειρά 80+1 Πορτρέτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης του Κώστα Λούστα φιλοτεχνημένα την περίοδο 1991-1993.

Απεικονίζονται επώνυμες φυσιογνωμίες της πνευματικής ζωής, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μουσικοί, επιστήμονες, ηθοποιοί, ποιητές και λογοτέχνες, που έχουν διακριθεί και βραβευθεί για το έργο τους. Η εκπληκτική δημιουργία των έργων αυτών έχει καταγραφεί σε φιλμ με τον Κώστα Λούστα να συζητά με τους φιλοξενούμενούς του την ώρα που ποζάρουν αλλά και μετά, όταν έβλεπαν το πορτρέτο τους. Το φιλμ θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στη Δημοτική Πινακοθήκη. Η έκθεση τεκμηριώνεται με πλούσιο αρχειακό υλικό που παραχώρησε στη Δημοτική Πινακοθήκη η οικογένεια του καλλιτέχνη για τις ανάγκες της έκθεσης. Πρόκειται για ένα πολυσήμαντο ποιοτικά -και ποσοτικά- έργο, παρακαταθήκη μνήμης για τις παρούσες και επερχόμενες γενιές. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια, καφεδάκι και παρακολούθηση του κορυφαίου θεατρικού έργου ΠΑΓΙΔΑ που θεωρείται σταθμός στην ιστορία του είδους.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο δημοφιλή την Παγίδα ανά τον κόσμο από το 1960 μέχρι σήμερα;

Ο Ρομπέρ Τομά δημιουργεί μοναδικό σκηνικό παιχνίδι συγκινήσεων και ανατροπών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του έργου. Άνθρωπος του θέατρου, ηθοποιός κι ο ίδιος, στήνει μια σκηνική μηχανή, παίζοντας με το «είναι» και το «φαίνεσθαι», την αλήθεια και το ψέμα, τη λογική και τη φαντασία. Υφαίνει, σαν μια ευφάνταστη αράχνη, κωμικές και απρόβλεπτες καταστάσεις με έντονο το στοιχείο του μυστηρίου. Με άλλα λόγια, δημιουργεί ένα ψυχολογικό δράμα που σε κάνει να γελάς και μια κωμωδία, που συχνά σε συγκινεί μέχρι δακρύων. Όπως τη χαρακτήρισε ο μέγας θαυμαστής της, Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Η ΠΑΓΙΔΑ» είναι ένα πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει τον συγγραφέα της να μοιάζει γιος της Αγκάθα Κρίστι απ’ τη μια και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη! Σε αυτή την τόσο γοητευτική και παράδοξη ισορροπία μεταξύ δυο θεατρικών κόσμων, στέκει και ο σημερινός σκηνοθετικός στόχος του ανεβάσματος. Θέλει να αναδείξει το τόσο διαφορετικό ύφος και τις μεθόδους, που κάνουν το έργο αξιαγάπητο και αξεπέραστο στο χρόνο. Ο Τομά θέλει το κοινό απόλυτα συμμέτοχο στη σκηνική του δημιουργία. Παρασύρει την πλατεία σε μια μοναδική μονομαχία και θέλει να συμμετέχει διαρκώς στον αγώνα για τη λύση του αινίγματος, που της βάζει. Δημιουργεί εντυπώσεις για να τις ανατρέψει μετά. Μπλοφάρει ο συγγραφέας και φτιάχνει ένα συνεχές πάρε – δώσε με το μυαλό και την ψυχή του θεατή – συμπαίχτη. Διασκεδαστική και πολυσύνθετη «Η ΠΑΓΙΔΑ» ξέρει να δημιουργεί συνεχώς «θέατρο εν θεάτρω», έτσι που τίποτα να μην είναι αυτό που φαίνεται. Έτσι, που όλα και όλοι να ’ναι διπλά. Οι αθώοι, ένοχοι, το δράμα, κωμωδία, η λογική, τρέλα και φαντασία.Κυριακίδης, Γ. Κωνσταντίνου, Έφη


Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Ζούλιας Π.

Σκηνικά- Κοστούμια: Τσαγκάρη Μ.

Μουσική: Ρεμπούτσικα Ευανθία
Ηθοποιοί: Κυριακίδης Βλ., Κωνσταντίνου Γ., Μουρίκη Ε., Αντουλινάκη Μ., Γιαννακόπουλος Κ., Παπαματθαίου Τ.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 45 ευρώ (Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο & κεράσματα μέσα στο λεωφορείο και το εισιτήριο για το Μουσείο και το Θέατρο). Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας.

Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 4/04/2022

Οι θεατές επιτρέπονται:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικού νόσησης
ή της προηγούμενης μέρας rapidtest. Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας . Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε χάρτινη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Ζαχαρία Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών τηλ.: 6996235690 & 6942062499