Project Description

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

1η Καλλιτεχνική Διαδρομή 2022-2023

(15 Οκτωβρίου 2022)

Θέατρο Αριστοτέλειο

ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) στις 16:30 το Σάββατο στις 15-10-2022.

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και απολαμβάνουμε έναν όμορφο καφέ στην παραλία του Θερμαικού κόλπου.

Συνεχίζουμε με την παρακολούθηση, στο Θέατρο Αριστοτέλειο την υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση: Το Μινόρε της Αυγής.

Νοσταλγική διάθεση και ρεμπέτικα ακούσματα στην αναβίωση της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς «Το Μινόρε της Αυγής» των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου, σε μια παράσταση που την προσεγγίζει με αγάπη αλλά δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη ενός εύπεπτου θεάματος για το ευρύ κοινό.

Η παράσταση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, με περισσότερους από 50.000 θεατές  να την έχουν παρακολουθήσει, έρχεται και στη Θεσσαλονίκη!!

Ιστορία της παράστασης:

«Το Μινόρε» πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου, μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο αναπάντεχα γνώριμο, μέσα από τη θεατρική διασκευή του Δημήτρη Χαλιώτη, τη μουσική επιμέλεια του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου.

Ένας νεαρός, με μόνη περιουσία ένα «ζητιανόξυλο», το μπουζούκι του, φτάνει φυγάς από τη Σύρο στον Πειραιά. Ο ρεμπέτης ξάδερφός του και η κομπανία του τον υποδέχονται. Μια δυναμική Σμυρνιά κι ο τεκές της τον αγκαλιάζουν. Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ‘30, για τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που λυτρώθηκαν μέσα από τη μουσική τους και την έφεραν από «την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια, στις καρδιές και τα χείλη μας.

Φιλίες, έρωτες, μάχη για την επιβίωση, λογοκρισία, διώξεις, αδιέξοδα, επιτυχία. Ό,τι και να πει κανείς για τους ρεμπέτες είναι λίγο. Μιλούν τα τραγούδια που μας παρηγόρησαν όταν έπρεπε, που μας συνεπήραν κάποια θλιβερά δειλινά, που τα αγαπήσαμε γιατί μας συγκίνησαν. Ακριβώς γι’ αυτό ανεβαίνει το «Μινόρε». Για να μας μιλήσει με τον τρόπο που μόνο το θέατρο μπορεί.

Τον Πειραιά του ’30 και του ’40 με τους τεκέδες και τα λαϊκά κέντρα του και την ανάδυση του ρεμπέτικου φέρνει στο προσκήνιο το “Μινόρε”, μέσα από την ελεύθερη αναπαράσταση της ιστορίας της “Τετράδας του Πειραιά”, της ρεμπέτικης κομπανίας που σχημάτισαν στην πραγματικότητα οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Ανέστης Δελιάς και Στράτος Παγιουμτζής, αλλά στην τηλεοπτική σειρά και στην παράσταση εμφανίζονται με άλλα ονόματα. Η θεατρική αναβίωση που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς παρακολουθεί με αγάπη αυτό το κομμάτι της (μουσικής) ιστορίας της Ελλάδας, τις απόπειρες των ανθρώπων του ρεμπέτικου να τινάξουν από πάνω του τη ρετσινιά του περιθωριακού, ευτελούς μουσικού είδους και να του δώσουν τη θέση που του άξιζε, μαζί με τη δική τους αναγνώριση ως μουσικών και ερμηνευτών. 

Η διάρθρωση της σκηνικής εκδοχής (την υπογράφει ο Δημήτρης Χαλιώτης) σε διαδοχικές σεκάνς, που ενώνονται με τις απαραίτητες μουσικές γέφυρες, εξυπηρετεί την αναγκαστική σύμπτυξη μιας ιστορίας που στην πρωτότυπη εκδοχή μετράει είκοσι εφτά επεισόδια, και έτσι ο ρυθμός της παράστασης είναι απρόσκοπτος, ενώ ωραία λειτουργεί και το γλωσσικό ύφος, χωρίς να εκπίπτει σε γραφικότητες. Η συγκεκριμένη διασκευή, όμως, οδηγεί σε μια επιγραμματική, στα όρια της τυποποίησης, σκιαγράφηση των δρωμένων και ειδικά των χαρακτήρων. Τα πρόσωπα –οι παθιασμένοι ρεμπέτες, οι άνθρωποι του περιθωρίου και του υποκόσμου, οι γυναίκες, που επιχειρούν να ξεπεράσουν τη θέση που τους επιβάλλεται δείχνοντας πρώιμα δείγματα χειραφέτησης–, με όλες τις αδυναμίες, τα πάθη, τους έρωτες και τις αποτυχίες τους, παρουσιάζονται χωρίς περιθώρια ανάπτυξης, αν και χάρη στις ερμηνείες, ειδικότερα των εμπειρότερων ηθοποιών, αναδεικνύεται κάτι από το μεδούλι τους.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διάρκεια Παράστασης: 2 ώρες και 15 λεπτά

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σταύρος Σβήγκος, Χριστίνα Μαξούρη, Μαρία Παπαφωτίου, Μαρία Τσιμά, Κώστας Κοράκης, Κυριάκος Σαλής, Άρης Αντωνόπουλος, Κατερίνα Παπανδρέου, Γιάννης Εγγλέζος, Όλγα Σκιαδαρέση.     Παίζουν και τραγουδούν: Αντώνης Ξηντάρης & Θοδωρής Ξηντάρης.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 50 ευρώ (Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο & κεράσματα μέσα στο λεωφορείο και το εισιτήριο για το Θέατρο).

Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας.

Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 3/10/2022

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Ζαχαρία Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών τηλ.: 6996235690 & 6942062499