Project Description

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Μονοήμερη Πολιτιστική Διαδρομή 2022

(26 Νοεμβρίου 2022)

Βυζαντινός περίπατος με ξενάγηση στα Βυζαντινά Τείχη-

Πύργος Τριγωνίου,

Άνω Πόλη, Μονή Βλατάδων & Επταπύργιο –Γεντί Κουλέ

Θέατρο Μονή Λαζαριστών

Γεύμα σε Ταβέρνα

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) το πρωί στις 10:00 το Σάββατο στις 26-11-2022.

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και απολαμβάνουμε έναν όμορφο περίπατο με ξενάγηση στον ιστορικό – αρχαιολογικό χώρο του Επταπυργίου – Κάστρα – Πύργο του Τριγωνίου – Άνω Πόλη. Θαυμάζουμε την Πανοραμική άποψη της Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην Άνω Πόλη, όπου επισκεπτόμαστε τη Μονή Βλατάδων, το μοναδικό βυζαντινό μοναστήρι στη Θεσσαλονίκη σε λειτουργία που προσφέρει υπέροχη ανεκτίμητη ομορφιά της “νύμφης του Θερμαϊκού”.

Τα αδέρφια Δωρόθεος και Μάρκος Βλαττής , ήταν τα πρόσωπα που ίδρυσαν το Μοναστήρι το 1360.Τα δύο αδέλφια ήταν μέλη του πνευματικού κύκλου του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος αργότερα χρίσθηκε, άγιος. Πέθανε το 1359 και μια τοιχογραφία του κοσμεί το εσωτερικό της εκκλησίας.Είναι εκπληκτικό το πώς το κτίριο και ιδιαίτερα το καθολικό διατηρεί τα χαρακτηριστικά του αρχικού κτιρίου, παρά τις πολλές επισκευές και αποκαταστάσεις.Οι μοναδικές εσωτερικές τοιχογραφίες είναι ένα τέλειο παράδειγμα της τεχνοτροπίας του δεύτερου μισού του 14ου αιώνα.

Τα βυζαντινά τείχη ή τα τείχη Θεσσαλονίκης ήταν χτισμένα από στενές ζώνες λίθων και πλατύτερες πλίνθων και απλωνόταν σε μήκος 7-8 χιλιομέτρων. Τα τείχη είχαν τετράγωνη κάτοψη (σχήμα τραπεζίου) και ύψος 10-12 μ. και το βόρειο τμήμα τους ενωνόταν με τα τείχη της Ακρόπολης Θεσσαλονίκης. Σήμερα σώζονται μόνο 3 χιλιόμετρα.

Στη συνέχεια, περπατώντας μέσα από τα παραδοσιακά γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης, θα δούμε το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ, βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης. Αποτελείται από δύο ενότητες: το Βυζαντινό φρούριο, το οποίο συνθέτουν δέκα πύργοι με τα μεταξύ τους μεσοπύργια διαστήματα και τον περίδρομο, καθώς και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν κτιστεί εντός και εκτός του φρουρίου. Το Γεντί Κουλέ στα τέλη του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε φυλακή αρχικά υπό τουρκική διοίκηση και με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πέρασε σε Ελληνική διοίκηση. Λειτούργησε ταυτόχρονα σαν ανδρική, γυναικεία και στρατιωτική φυλακή ως το 1989. Οι φυλακές του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη είναι ίσως οι πλέον τραγουδισμένες φυλακές, αφού στα ρεμπέτικα τραγούδια της εποχής, αλλά και σε μεταγενέστερα, γίνονται συχνές αναφορές για τη “φιλοξενία” εντός των τειχών τους. Φαγητό στην ταβέρνα Γεντί Κουλέ με τα ωραία μεζεδάκια !!

Μετά την απόλαυση ενός καφέ, συνεχίζουμε με την παρακολούθηση μιας επίκαιρης, απολαυστικής κωμωδίας όπου Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» και ανέβασε στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), το αριστούργημά του συγγραφέα, «Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος», του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ιστορία της παράστασης: Το έργο, ένα από τα πρώτα θεατρικά του Καμπανέλλη, καταφέρνει να περάσει στη σφαίρα του διαχρονικού πια, καθώς πρωτογραμμένο το 1951, και μιλώντας εκ του θέματος για το 305 π.Χ., μοιάζει δυστυχώς να γράφτηκε για τη σημερινή μας εποχή, στον απόλυτο βαθμό. Φιλόξενος: Αγαπώ αυτή την πατρίδα σημαίνει πως είμαι διατεθειμένος να τα προσφέρω όλα στους ξένους!»
 
Η Ρόδος του 305 π.Χ. έχει μετατραπεί σε έναν τουριστικό παράδεισο. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους τουρίστες βελτιώνονται συνεχώς και οι κάτοικοι παλεύουν να διατηρήσουν τον πλούτο και την ιδιοκτησία τους, μέσα σε ένα καθεστώς πολιτικής ουδετερότητας. Τα σχέδιά τους όμως ανατρέπονται όταν το νησί τους αποκτά στρατηγική σημασία για τα σχέδια των κατακτητών. Θα καταφέρουν οι πολίτες της Ρόδου να γλιτώσουν από την πολεμική μανία του Δημήτριου του Πολιορκητή; Και ποια είναι τα μέσα και τα όπλα για την επιβίωσή τους;
 
Με αφορμή το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με τη χαρακτηριστική του οξύνοια και την πολιτική του διορατικότητα, δημιουργεί μια ευφάνταστη κωμωδία, στηλιτεύοντας την κερδοσκοπική και μικρονοϊκή τουριστική δραστηριότητα, μέσα από διαδικασίες υποτέλειας και ξεπουλήματος των αξιών. Σατιρίζοντας την έλλειψη πολιτικής συνείδησης των κατοίκων της Ρόδου, ο συγγραφέας σχολιάζει παράλληλα, τον άρρηκτο δεσμό της ιδιοκτησίας και της οικονομικής ανάπτυξης με την πολεμική δραστηριότητα. Άλλωστε, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, ο πόλεμος είναι ο μπαμπάς… του κέρδους, της μεγαλομανίας, της απληστίας. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διάρκεια Απογευματινής Παράστασης: 2 ώρες και 20 λεπτά

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, Κοστούμια: Σοφία Τσιριγώτη, Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, Κίνηση: Αναστασία Κελέση,
 
Παίζουν: Πάρης Αλεξανδρόπουλος (Φρίξος), Χαρά Γιώτα (Ουρανία), Δημήτρης Διακοσάββας (Φιλόξενος), Άννα Ευθυμίου (Λάμια), Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Άγνωστος έμπορος όπλων, Χιλίαρχος), Πάνος Καμμένος (Καλλικράτης), Κωνσταντίνος Καπελλίδης (Δίδυμος), Νίκος Καπέλιος (Πάμφιλος), Δημήτρης Καρτόκης (Χάρης ο Λίνδιος), Άννα Λουϊζίδη (Κορνηλία, κόρη του Λούκιου), Νίκος Μήλιας (Νεοκλής), Δημήτρης Μορφακίδης (Ευελπίδης), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Βουτία), Ορέστης Παλιαδέλης (Δημήτριος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Μέντης), Στέφανος Πίττας (Δημάδης), Θανάσης Ρέστας (Πυθίας), Σπύρος Σιδέρης (Λούκιος Τερέντιος Πίκουλος), Κωνσταντίνος Χειλάς (Δίδυμος), Γλυκερία Ψαρρού (Ποππαία, κόρη του Λούκιου)

Συμμετέχουν επίσης:
Χρήστος Γκρόζος, Ηλέκτρα Καζάκου, Νίκος Μανωλάς, Βασίλης Μπόγδανος, Στέλλα Παπανικολάου, Ελίζα Χαραλαμπογιάννη (Παραθεριστές, Φρουροί, Αιχμάλωτοι, Ροδίτες)
Δέσποινα Ντικούλη (Ειρήνη)

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 55 ευρώ (Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο & κεράσματα μέσα στο λεωφορείο, περίπατος και ξενάγηση στα κάστρα, φαγητό σε ταβέρνα και το εισιτήριο για το Θέατρο).

Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας.

Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 20/11/2022

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Ζαχαρία Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών τηλ.: 6996235690 & 6942062499