Project Description

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Καλλιτεχνική Διαδρομή 2023- 2024
(Κυριακή 26 Μαΐου 2024)
«Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε»
με την Ελένη Τσαλιγοπούλου
Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) την Κυριακή 26 Μαΐου στις 13.00.

Ξεκινάμε από την πόλη της Καβάλας στις 13.00 με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη, για την παρακολούθηση της εξαιρετικής μουσικής παράστασης του Γιώργου Ανδρέου και του Οδυσσέα Ιωάννου: «Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε», με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο πρωταγωνιστικό ρόλο, στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 15.00, για καφεδάκι και βόλτα στο κέντρο της πόλης. Έπειτα, θα συνεχίσουμε για το θέατρο, για να απολαύσουμε την απογευματινή παράσταση στις 19.00, μια παράσταση με πολλή μουσική, χορό, τραγούδι που θα μας συγκινήσει και θα μας σεργιανίσει στον κόσμο της λαϊκής μουσικής και δε στις ιστορίες γυναικείων μορφών- συμβόλων του ελληνικού λαϊκού & ρεμπέτικου τραγουδιού.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Οι γυναίκες του Τραγουδιού μας, ηρωίδες της σκηνής και της ζωής, με την τέχνη τους και την πίστη τους στο θαύμα, υψώθηκαν σε θαυμαστά πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι φωνές τους έχουν συντροφέψει και σημαδέψει την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν αλλά και οι ζωές που έζησαν, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία και πνευματική παρακαταθήκη.

Το έργο του Γιώργου Ανδρέου και του Οδυσσέα Ιωάννου αναφέρεται στην χρονική περίοδο ανάμεσα στο 1920 και το 1960. Σαράντα χρόνια που διαμόρφωσαν το Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι σε όλες του τις εκδοχές – Σμυρνέϊκο, Ρεμπέτικο, Λαϊκό. Σαράντα χρόνια συναρπαστικά, συνταρακτικά, αλησμόνητα. Και χάρη στην εφεύρεση της ηχογράφησης, οι μαγικές φωνές είναι πάντα κοντά μας, ηχούν και συγκλονίζουν, γεννώντας την βιωματική διδαχή που μόνο η Παράδοση μπορεί να προσφέρει, από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Με αφορμή, βιογραφικά και πραγματικά γεγονότα το έργο αφηγείται την Ιστορία όχι όπως έγινε “στ’ αλήθεια”, αλλά “πειράζοντας” κάποιες παραμέτρους της αναρωτιέται πώς θα ήταν αν είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς.

Περιέχει πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από τον Γιώργο Ανδρέου, αλλά και πολλά τραγούδια – ορόσημα από την πολύτιμη Ιστορία του Λαϊκού μας τραγουδιού (Σμυρνέϊκα, Παραδοσιακά καθώς και τραγούδια σημαντικών ιστορικών δημιουργών του Λαϊκού Τραγουδιού μας).

Ταυτότητα Παράστασης:
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΘΒΕ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση : Γιώργος Ανδρέου Θεατρικό κείμενο: Οδυσσέας Ιωάννου Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης

Τραγουδίστριες- Ερμηνεύτριες: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη

Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις) Έκτακτη αντικατάσταση: Ελένη Γιαννούση, Χαρά Γιώτα, Εύη Κουταλιανού

Μουσικοί επί σκηνής: Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ανδρέου/ Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Βαγγέλης Καλαμάρας (τύμπανα), Χρήστος Μακρής (φλάουτο), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν)

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 48 ευρώ (Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο, κεράσματα μέσα στο λεωφορείο, τα εισιτήρια για τις μπροστινές θέσεις του θεάτρου (από την 1η έως 6η σειρά). Θα πραγματοποιηθούν 3 στάσεις κατά την επιστροφή: Ηρακλείτσα, Παλιό & Καλαμίτσα Καβάλας).

Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας.

Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 22/05/2024

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Ζαχαρίας Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών, τηλ.: 6996235690 & 6942062499