Project Description

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μονοήμερη Πολιτιστική Διαδρομή 2023

-19 Φεβρουαρίου 2023-

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (Νέο Μουσείο και Βασιλικοί Τάφοι) και ξενάγηση στις γραφικές συνοικίες της Βέροιας.

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) το πρωί στις 8.00 στις 19-2-2023.

Ενδιάμεση στάση για σύντομο καφέ πριν την άφιξή μας στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, όπου θα ξεναγηθούμε στους χώρους της μονής από τον πατέρα Δαβίδ και θα ακολουθήσει προσκύνημα. Έπειτα, αναχωρούμε για την περιοχή της Βεργίνας, με προορισμό το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Εκεί, θα επισκεφθούμε το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών και θα περιηγηθούμε στους ανακαινισμένους χώρους του Νέου Μουσειακού Κτηρίου.

Λίγα λόγια για το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών:

Το Πολυκεντρικό Μουσείο περιλαμβάνει το Ανάκτορο και το θέατρο, τον Τύμβος με την ταφική συστάδα του Φιλίππου Β΄, τη Νεκρόπολη των Τημενιδών και το Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο.

Αρχικά , θα επισκεφθούμε το νέο μουσείο, που αποτελεί την «είσοδο» για τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών. Διαθέτει μεγάλο, ενιαίο εκθεσιακό χώρο για την παρουσίαση θεματικών εκθέσεων που αφορούν στο βίο, τον πολιτισμό και την ιστορία των Αιγών και του Μακεδονικού Βασιλείου. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το εισαγωγικό έκθεμα «παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», θα παρακολουθήσουμε πέντε εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο : την έκθεση αρχιτεκτονικών με κεντρικό έκθεμα το αναταγμένο τμήμα του ανακτόρου, την έκθεση γλυπτών, την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη», την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» και την εικαστική έκθεση «Ύλης μνήμη» με έργα του Χρήστου Μποκόρου.

Έπειτα, θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών, το οποίο περιλαμβάνει τους Βασιλικούς Τάφους, που αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και βρίσκονται στο εσωτερικό ενός καλυμμένου με γρασίδι λόφου, μιμούμενοι τον αυθεντικό ταφικό τύμβο. Ακριβώς δίπλα από τους τάφους έχει διαμορφωθεί ένα μουσείο σκεπασμένο με χώμα, στο οποίο παρουσιάζεται η έκθεση των θησαυρών που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο μουσείο των Βασιλικών Τάφων, θα υπάρχει προβολή του ντοκιμαντέρ « Μνήμης χάριν» με πρωταγωνιστή τον διάσημο αρχαιολόγο και καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο.

Θα ακολουθήσει γεύμα σε γραφικό ταβερνάκι στην περιοχή της Βεργίνας, με πολύ κέφι και όρεξη.

Στη συνέχεια, η εκδρομή περιλαμβάνει οδοιπορικό και ξενάγηση στην παλιά εβραϊκή συνοικία της Βέροιας, τη λεγομένη «Μπαρμπούτα» με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα επιβλητικά αρχοντικά, τη χριστιανική συνοικία της «Κυριώτισσας», που είναι γεμάτη βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, πανέμορφα αρχοντικά με αυλές και πέτρινα καλντερίμια και τη γραφική γέφυρα του Καραχμέτ, που είναι θεμελιωμένη σε βράχο.

Μετά τη βόλτα μας στα όμορφα, γραφικά σοκάκια της Βέροιας, θα απολαύσουμε έναν χαλαρό καφέ στη θρυλική «Ελιά» συνοδεία με ρεβανί, του φημισμένου γλυκού της περιοχής, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 55€ ( Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο, κεράσματα, ξενάγηση στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και τις γραφικές συνοικίες της Βέροιας, την είσοδο στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών και το γεύμα σε ταβέρνα) * 35€ για όσους διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο.

Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας.

Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 12/2/2023

 

**Προσοχή**

Τα χρήματα δεν επιστρέφονται από τις 15/2 σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής σας.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : κ. Ζαχαρίας Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών Κοινωνικού Ινστιτούτου Ενεργών Πολιτών Ελλάδος, τηλ.: 6996235690 & 6942062499