Τύπος Σεμιναρίου: Διαδικτυακό (WEBINAR)
Ημερ/νια:  05/03
Ώρα: 20:00 – 22:00
Θέμα: « Ανάλυση Ονείρων »
Εισηγητής: Δρ. Ιωάννης Συρίγος,

BSc (Hons), PhD, MBA, MACS (Snr) CP, IP3P

 

Σπούδασε Computer και Electrical Engineering, με διδακτορικό σε Artificial Intelligence, με διδασκαλία ως ΙΤ manager σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, UK και Αυστραλία.

Τα όνειρα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, και ενώ περνάμε το 1/3 της ζωής μας σε αυτά, όχι μόνο δεν τα θυμόμαστε, αλλά και όταν τα θυμόμαστε τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε τι ρόλο παίζουν.

Φόβοι, άγχη, επιθυμίες, απωθήσεις φανερώνονται με μεγαλύτερη ευκρίνεια, καθώς στο όνειρο έχει αναιρεθεί η λειτουργία της λογοκρισίας που ασκεί ο συνειδητός νους κατά την εγρήγορση. Έτσι, «η Ερμηνεία των ονείρων», το κλειδί για την είσοδο στο ασυνείδητο, εμπεριέχει με πολλούς τρόπους όλο το κατοπινό οικοδόμημα της ψυχανάλυσης του Φρόιντ. Επίσης, τονίζει ότι η ερμηνεία των ονείρων είναι η Βασιλική Οδός, που οδηγεί κατευθείαν στο ασυνείδητο, στην πιο σκοτεινή περιοχή της ψυχής, τη γεμάτη ανικανοποίητα πάθη και απωθημένες επιθυμίες.

Ο Χαλίλ Γκιμπράν αναφέρει ότι όνειρα είναι κρυμμένη η πύλη της αιωνιότητας, διασυνδέοντας την αφύπνιση του ανθρώπου με τα όνειρα, κάτι που για χιλιάδες χρόνια μύστες από όλο τον κόσμο δίδαξαν.

Η σημαντικότητα των ονείρων είναι πολλαπλής φύσης και γεννάει πολλές ερωτήσεις. Γιατί έχουμε όνειρα; Πώς μπορώ να θυμάμαι τα όνειρά μου και τι σημαίνουν; Πώς μπορώ να έχω προφητικά όνειρα; Τι συμβαίνει όταν δεν θυμάμαι τα όνειρά μου; Υπάρχουν όνειρα όπου δεχόμαστε βοήθεια και κατευθύνσεις και τελικά σε οράματα και συνειδητές ονειρικές εμπειρίες;

Όπως είπε και ο Ηράκλειτος: «Οι άνθρωποι βαθιά κοιμούνται στον ξύπνιο τους όπως και στον ύπνο τους».