%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

2ημερη (28 – 29 Ιανουαρίου 2017)

οδική εκδρομή με ημιδιατροφή

στο Μπάνσκο

 

 
 
 
  1η ημέρα – Σάββατο  28-01-2017:  Καβάλα – Σύνορα Τελωνείου Εξοχής – Gotse Delchef – Μπάνσκο   
Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) στις 07.30 το Σάββατο 28-1-2017. Διέλευση των συνόρων από το Τελωνείο της Εξοχής (Δράμα) και στάση για καφέ στη βουλγαρική κωμόπολη Gotse Delchef (Άνω Νευροκόπι). Συνεχίζουμε για το Μπάνσκο, μια από τις ωραιότερες κωμοπόλεις της Βουλγαρίας. Βρίσκεται 100 χλμ από τα σύνορα, στους πρόποδες του όρους & Εθνικού δρυμού Πίριν. Το αλπικό τοπίο συναρπάζει.
Το Μπάνσκο είναι μια κωμόπολη των 9.500 κατοίκων σε υψόμετρο 936 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνδυάζει την υπέροχη φύση με τη ρομαντική ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης, δημοφιλής για τα πολυάριθμα πολιτιστικά μνημεία και την πλούσια συλλογή εικόνων της τοπικής αγιογραφικής σχολής. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή γνωρίζει τεράστια επενδυτική διαδικασία, που εκφράζεται με την οικοδόμηση πολλών νέων εγκαταστάσεων, εστιατόριων, κέντρων διασκέδασης κλπ, που την καθιστούν σπουδαίο τουριστικό θέρετρο κατά τους χειμερινούς μήνες.
 

1

Εμπορικός δρόμος του Μπάνσκο


2

Το τελεφερίκ προς τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου


          
 
 
Με την άφιξη στην πόλη θα περπατήσουμε στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια που έχουν διατηρήσει την εμφάνισή τους από την περίοδο της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης. Τα σπίτια στο Μπάνσκο μοιάζουν με ενισχυμένα φρούρια, κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο με υψηλά, ισχυρά τείχη με μικρά παράθυρα και στερεές ξύλινες πόρτες. Θα ξεναγηθούμε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας που χτίστηκε το 1835 και αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Οι τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος είναι πλήρως συνυφασμένα με το πνεύμα της Σχολής Καλών Τεχνών του Μπάνσκο. Στο καμπαναριό, ύψους 30 μέτρων, μπορεί να δει κανείς το 150 χρόνων χειροποίητο παλιό ρολόι, που λειτουργεί ακόμα και σήμερα.
 
 
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας


Εσωτερικός χώρος της Αγίας Τριάδας

Εσωτερικός χώρος της Αγίας Τριάδας


Γραφικός πεζόδρομος της πόλης

Γραφικός πεζόδρομος της πόλης


 
Στη συνέχεια θα έχουμε χρόνο να περιπλανηθούμε στην πόλη και να εξερευνήσουμε την τοπική αγορά. Η πόλη διαθέτει μια όμορφη πλατεία με σιντριβάνι και αγάλματα και ένα εντυπωσιακό για το μέγεθος της πάρκο.
Άφιξη στο ξενοδοχείο και ξεκούραση. Δυνατότητα δωρεάν χρήσης των spa ξενοδοχείου. Δείπνο.
Ένας άλλος τομέας με τον οποίο έχει ταυτίσει το όνομά του το Μπάνσκο, είναι η διασκέδαση. Η πόλη κυριολεκτικά κατακλύζεται από νυχτερινά κλαμπ και κέντρα διασκέδασης με μουσική, φωνές και ατέλειωτους χορούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τους χειμερινούς μήνες η πόλη κατακλύζεται από Έλληνες επισκέπτες σε  σημείο που ακούς πιο πολλά ελληνικά από ό,τι βουλγάρικα! Προαιρετική νυχτερινή έξοδος στην πόλη για διασκέδαση. Διανυκτέρευση.
 
2η ημέρα – Κυριακή 29-01-2017.  Χιονοδρομικό Κέντρο – Μπάνσκο – Επιστροφή στην Καβάλα
Πρωινό και αναχώρηση για το χιονοδρομικό κέντρο. Το Μπάνσκο διαθέτει μερικές από τις καλύτερες χιονοδρομικές εγκαταστάσεις στα Βαλκάνια. Το υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού βρίσκεται στα 2560 μέτρα και το χαμηλότερο στα 1000 μέτρα. Διαθέτει πίστες σκι 75 χιλιομέτρων έτοιμες να καλύψουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών.
Το κλειστό τελεφερίκ καλύπτει μια απόσταση 7 χιλιομέτρων μέχρι τις χιονοδρομικές πίστες και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 2400 άτομα την ώρα. Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν διαθέσιμοι 6 αναβατήρες για σκι και 10 παιδικοί για τους μικρούς επισκέπτες. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού τόσο στο Μπάνσκο όσο και στο χιονοδρομικό κέντρο.
 
 
Το Μουσείο-σπίτι του Νεόφυτου της Ρίλας

Το Μουσείο-σπίτι του Νεόφυτου της Ρίλας


Τοιχογραφία στο Μουσείο-σπίτι του Νεόφυτου της Ρίλας

Τοιχογραφία στο Μουσείο-σπίτι του Νεόφυτου της Ρίλας


 
Όσοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν στο χιονοδρομικό κέντρο μπορούν να μείνουν στο ξενοδοχείο και να απολαύσουν τις spa παροχές αλλά και να περιηγηθούν στην πόλη σε αρκετά αξιόλογα μνημεία. Υπάρχει δυνατότητα να επισκεφτείτε:

  • Το Μουσείο-σπίτι του Νεόφυτου της Ρίλας (Neofit Rilski) χτισμένο τον 18ο αιώνα, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Ο Νεόφυτος της Ρίλας γεννήθηκε το 1793 στο Μπάνσκο και σπούδασε αγιογραφία δίπλα στον Toma Vishanov-Molera, ιδρυτή της Καλλιτεχνικής Σχολής του Μπάνσκο. Αγιογράφησε στο μοναστήρι της Ρίλα, όπου έγινε μοναχός και στη συνέχεια ηγούμενος. Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην επιστήμη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Είναι ο συγγραφέας του πρώτου βουλγαρικού εγχειριδίου γραμματικής.
  • Την εκκλησία της Παναγίας χτίστηκε τον 6ο αιώνα, και ανακαινίστηκε στα τέλη του 8ου αιώνα. Η εκκλησία έχει ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα.
  • Το Μουσείο-σπίτι του Master Velyan (Velyanova Kashta) – ένα μνημείο που χρονολογείται από την περίοδο της βουλγαρικής εθνικής αναγέννησης. Έχει πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο και υπέροχα ξυλόγλυπτα.
  • Τη Sirleshtova Kashta (Βουλή των Sirleshtov) είναι ένα μικρό “φρούριο”, που χαρακτηρίζεται από χοντρούς πέτρινους τοίχους, στενά και σκοτεινά κενά, μπάρες από σίδηρο στα παράθυρα και βαριές πόρτες.
  • Το Todeva (Buinovata) Kashta (Βουλή των Todev) είναι ένα αριστούργημα κατασκευής, φέρνοντας τη λεπτή αίσθηση για την ομορφιά στην καθημερινή ζωή. Χτίστηκε το 1835.

Αναχώρηση γύρω στις 15.30 για Ελλάδα.
 
89
 
    ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ ΣΕ 2ΚΛΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ  ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ ΜΠΟΥΦΕ & ΔΕΙΠΝΟ

  • Για τα μέλη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου: 55 Ευρώ      Για τα μη μέλη του Κοινωνικού Πανεπιστημίου: 60  Ευρώ

 
ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗ: KAVALA TOURS, Ομονοίας 94, Καβάλα. Τηλ. 2510- 228831,  836082
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6973398337